» » Tkanine ili ono na čemu ležimo

Tkanine ili ono na čemu ležimo

Kategorija Materijali | 0

Oko tkanine se vode mnoge rasprave. Proizvođači i prodavači skupljih madraca u pravilu zagovaraju “kvalitetne” i funkcijske tkanine, dok proizvođači i prodavači jeftinijih madraca zagovaraju jeftinije tkanine, bez raznih premaza, tretiranja i sličnih stvari.

Tehnički gledano, i jedni i drugi su u pravu. Tkanine koje revitaliziraju tijelo prilikom sna, u pravilu ne znače mnogo dok se preko njih nalaze plahte, nadlošci i ostala pomagala za spavanje.

Od tkanina, najkorisnije su tkanine sa srebrom i bakrom, te one tretirane sa prirodnim uljima koja služe kao antibakterijski štit.

Ono što je mnogo bitnije, na što se želimo osvrnuti u ovom postu, jest OEKO-TEX STANDARD 100 certifikat. Da pojednostavim, to je nezavisni sustav testiranja i certificiranja za materijale, završne tekstilne proizvode, te proizvodne procese istih. OEKO-TEX Standard 100 regulira upotrebu nedozvoljenih sredstava (boja, aditiva, itd) unutar proizvodnje do završnog proizvoda.

E sada, kamen spoticanja proizvođača i trgovaca jest isticanje navedenog znaka na nepotpun način. Naime, OEKO-TEX Standard 100 certifikat ima 4 klase po kojima se razvrstava certifikat.

Klasa 1: Tkanine za bebe i djecu do 3 godine starosti.

Klasa 2: Tkanine za artikle koji se nose uz kožu.

Klasa 3: Artikli koji se ne nose ili ne prianjaju uz kožu.

Klasa 4: Ukrasne tkanine (Tkanine na kaučima, zavjese, stolnjaci, itd…)

U idealnom svijetu tkanine za madrace bi trebale imati minimalno certifikat klase 2, ako već ne Klase 1. U realnom svijetu, rijetko koja tkanina za madrac ima više od klase 3 ili 4.

Primjera radi, vani se već godinama na dječje madrace smiju stavljati samo tkanine koje zadovoljavaju OEKO-TEX 100 Klasa 1. Možete misliti kakvo je stanje kod nas u Lijepoj Našoj, koja je poplavljena jeftinom tkaninom (u konzumnoj klasi do 1500 kn cijene) iz Kine ili Turske, za koju je pitanje da li uopće zadovoljava uvjete za zavjese, a ne za nešto što nam dolazi uz kožu (plus jeftina tanka plahta).

Prije kupnje, svakako se uvjerite u kvalitetu tkanine koja obavija Vaš madrac, i na kojoj će se provesti slijedećih 5-7 godina.

I molim Vas, zanemarite gluposti koje Vam serviraju prodavači o raznoraznim premazima i benefitima tkanine, a pitanje je da li i koje klase certifikata zadovoljava. I da li je uopće ista testirana ili ne.

Vaš znak kvalitete

logo confidence OKO TEX zelf gemaakt

Ocijeni tekst

Uključi se u raspravu, komentiraj.